Vikingskip og sleder
Osebergskipet
​
“Jeg seilte langs kysten av Nordveien, mellom land og hav. Jeg så livet mellom han, henne og inn i evigheten. Mellom tider vandret jeg da, og nå,
mellom liv og død, jeg forblir.”
​
Osebergskipet, som ble gravd ut i 1904, er den rikeste vikingtidsgraven som noen gang er oppdaget. Skipet ble hauglagt i år 833, og har utskjæringer som skildrer dyr og figurer, noe som har gitt navn til Oseberg-stilen, en av vikingkunststilene.
​
Skipet var fylt med vogner, husholdningsredskaper, mange dyr, tepper, møbler og mye mer. Det 21,5 meter lange og 5,1 meter brede skipet ser ut som det kan seile hvor som helst, og det var et solid havgående fartøy som kunne holde stor fart på åpne havstrekninger.
​
Hvem ble begravet i denne vikingtidsgraven som inneholder mer rikdom en man kan forestille seg? En kriger? En konge? En hel gruppe vikinger? Nei, den rikeste vikingtidsgraven som noen gang er funnet tilhører to eldre kvinner. Den ene i 50-årene og den andre i 70-årene.
​
Den eldste kvinnen var plaget av sykdommer fra tidlig alder av, og kan ha hatt en hormonell forstyrrelse som ga henne en dyp stemme og hårvekst i ansiktet. Likevel, basert på skjelettundersøkelser, nøt de begge et luksuriøst liv.
​
Så hvem var de? Mange ulike teorier har blitt lansert gjennom årene. Fra legendariske norske dronninger til sjamaner som personifiserte de forskjellige verdenene, og som var bindeledd til større krefter.
​
Fortellingen om kvinnene vil helt sikkert fortsette å endre seg. Men for øyeblikket kan du, neste gang noen ber deg om å tenke på en ekte viking, kanskje forestille deg en skjeggete dame.
Gokstadskipet
"I løftingen stod jeg stolt, ledet havhesten mot horisonten. Nå seiler jeg den igjen, ut i vannet som renner der intet levende menneske kan seile."
​
Dette er Gokstadskipet, og det ble bygget rundt år 890. Skipet er 5,18 meter bredt og 23,22 meter langt. 34 par hender kan ro det ut på det åpne havet. Mesterlig formede, overlappende planker, satt fast med klinkere, får det til å virke å være kledd i en rustning av tømmer.
​
Mannen som var begravd i skipet var i førtiårene, og han må ha vært en mektig person. Han ser ut til å ha blitt felt av et hugg mot knærne og et stikk i låret, sannsynligvis i kamp, noe som bare øker inntrykket av et dramatisk liv.
​
Han ble hauglagt med et fantastisk utvalg av gravgaver. Selv om mye har blitt plyndret etter at graven ble reist, kan vi fortsatt få et innblikk i hvor rik den var gjennom rester av påfugler, hester, brettspill, skjold og mye mer. Dette gjenspeiler også personens internasjonale anseelse og kontaktnett.
​
Gravhaugen må ha vært et imponerende syn i vikingtiden. Den tårnet fem meter høy og var minst 45 meter i diameter, og var dermed et mektig minne om hans makt.
​
Interessant nok ser det ut til at en markedsplass har ligget i nærheten av haugen. Det betyr at dette mektige monumentet over den døde ble flankert av levende lyder av handel og markedsliv. De døde var mer til stede blant de levende den gangen en man skulle tro.
​
Osebergsledene
“Glidende over det hvite teppe, elsket jeg å føle kulden mot kinnene. Kuldtetårene frøs til is så snart de forlot mine øyne. Slik reiste jeg over snøen, Skades sørgmod.”
​
Tror du at aking og skigåing er moderne aktiviteter? Tenk om igjen! Disse sledene fra Oseberggraven er et godt eksempel på at skandinaver tilpasset seg vintermiljøet sitt for tusen år siden.
De rike utskjæringene gjør at sleden skiller seg ut. I vikingtiden ville den også ha vært malt i rødt og svart. Hester dro sleden, noe som må ha gitt et enda sterkere inntrykk.
Noen har ment at siden det er sleder i Oseberggraven må begravelsen være holdt vinterstid. Det er tross alt enklere å kjøre i et gravfølge med slede, om vinteren.
Det er det naturlig å tenke seg, helt til du kommer på at bakken er frossen om vinteren!
Likevel er det funn som tyder på at Oseberggraven kan ha blitt holdt åpen og tilgjengelig en god stund før den ble lukket, så kanskje begravelsen strakte seg over flere årstider?
Vi inviterer deg herved til å fordype deg i, og til å møte alle vesenene, beistene og formene som befolker overflaten av disse eldgamle sledene, og til å se for deg at du selv krysser det iskalde landskapet i vikingtidens Skandinavia med stil.
​